СЛУЖІННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННОГО ВЛАДИКИ АНТОНІЯ В НЕДІЛЮ ПРО РОЗСЛАБЛЕНОГО

IMG_2113Найближчі від Великодня неділі присвячені подіям, безпосередньо пов’язаних з цим найбільшим святом. Сумніву «невіруючого» апостола Фоми протиставлені вірність і любов простих жінок-мироносиць і двох таємних учнів Ісуса Христа. І це не випадково.

Наступні три неділі (попередні святу Вознесіння Господнього) як би повертають нас у минуле, нагадуючи про три події, що відносяться ще до часу суспільного служіння Ісуса Христа, що протікав між 27 і 30 роками I століття.

Четверту неділю після Великодня наша Свята Православна Церква присвячує спогаду зцілення Ісусом Христом однієї паралізованої («розслабленої») людини під час єврейського свята П’ятидесятниці.

Зціливши безнадійно хвору людину так безумовно «просто» – наказавши йому встати і ходити! – Ісус Христос знову відкрив Свою Царську («не від світу цього») гідність, показавши, що Він – воістину Владика життя.

Цей важливий епізод священної історії нагадує нам також про тісний зв’язок між гріхом і недугою, про те, що хвороба тілесна є часто наслідком духовної розслабленості і невіри, і про те, що істинне зцілення дарується людині Понад. Але Божественний дар потрібно заслужити і бути його гідним. У євангельському розповіді ми не знайдемо жодного випадку зцілення людини без участі його вільної волі і усвідомленої віри.

У Неділю про розслабленого, Високопреосвященний Антоній, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський, очолив Святу Божественну Літургію в Свято-Андріївському кафедральному соборі м. Хмельницького. Йму співслужив клір собору та духовенство єпархії.

Під час богослужіння Високопреосвященний Владика виголосив повчальну та змістовну проповідь, у якій, зокрема, відзначив наступне: «…Сьогодні ми почули про зцілення розслабленого. Яке це дивовижне зцілення, яке це диво! Ми почули як розслаблений, паралізована людина вже тридцять вісім років лежить у купелі, чекаючи можливого зцілення. Для багатьох з нас тридцять вісім років – це ціле життя, навіть може і більше. Напевно, цілі покоління Єрусалиму знають цю людину – цього кульгавого, який ніяк не може спуститися до купелі. Всі ці роки людина лежить, сподіваючись на зцілення. Він може якось пересуватися і при колисання води намагається спуститися до неї, але кожного разу його хтось випереджає. І за тридцять вісім років світ розслабленого звужується до цієї однієї купелі, до того місця, яке постійно нагадує йому про його покути, і про те зціленні, якого він так жадає, але не отримує. …. Герой сьогоднішнього Євангельського епізоду, наш розслаблений, по суті, приречений на самотнє внутрішнє страждання, на очікування неможливого. Інша людина ставати для нього світлою мрією, межею бажань, надією на нове життя, він внутрішньо упокорюється, робиться лагідним і м’яким, аби не відлякати нікого від себе з людей, які виявлять до нього хоч малу увагу, і можливо, захочуть йому допомогти. У цих важких обставинах, що розташували його душу до смирення і лагідності, за довгі роки очікування допомоги від людей, коли надія на зцілення, незважаючи ні на що, не покидає його, наш розслаблений зустрічає вже не просто людину, яку він так терпляче чекав, а божественну Особистість, Христа: «Ісус, побачивши його лежачого і дізнавшись, що він слабує, говорить до нього: Хочеш бути здоровим? Відповів Йому хворий: Пане; я не маю людини, яка опустила б мене в купальню, коли обуриться вода; А коли я приходжу, інший вже сходить раніше мене. Ісус каже йому: Уставай, візьми ложе своє та й ходи. І зараз одужав оцей чоловік, і взяв постіль свою і пішов »(Ін.5:6-9). … Воістину, наш розслаблений і інші стражденні, зцілення Спасителем в Євангелії, знайшли набагато більше, ніж просто зцілення від свого тілесного недуги, непорівнянне з усіма труднощами їхнього земного життя, в їх духовному свідомості засяяло колись втрачений Адамом світло Богообщения, вони відкрили для себе спілкування з Божественної Особистістю, з Христом, знаходячи вже в Ньому опору свого буття, а не в оточуючому матеріальному світі, і цей момент є найважливішим у зціленні Спасителем цих людей…»

 

Прес-служба Хмельницької єпархії УПЦ КП.