РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ (2017/2018) МИТРОПОЛИТА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО І КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО АНТОНІЯ

ВИСОКОПРЕПОДОБНИМ І ПРЕПОДОБНИМ ПАСТИРЯМ, ЧЕСНОМУ ЧЕРНЕЦТВУ ТА ВСІМ ВІРНИМ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

В пустині готуйте дорогу для Господа

рівняйте стежки Йому!”

                                                                             (Мк.: 1:3)

Дорогі в Христі браття і сестри!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ, СЛАВІМО ЙОГО!

Понад дві тисячі років тому, старозавітній Ізраїль, поневолений і знеможений пануванням чужоземних володарів, перебував у передчутті приходу Месії-Царя, провіщеного стародавніми пророками. Але мріяли євреї не стільки про Божественного викупителя від гріха та наставника нової моралі і духовності, скільки про правителя, котрий би звільнив їх від гніту чужинців, або навіть поневолив би інші народи.

Нині ми, новий Ізраїль – християнські народи, подібно до тодішніх юдеїв, перебуваємо в очікуванні другого пришестя Спасителя в світ. Однак, запитаймо себе: чи хочемо ми кінця світу, чи впевнені в своїй готовності до Страшного Суду, чи нинішня наша мораль і духовність зазнала суттєвого прогресу з часів першого пришестя Христа?!

Багато народів у світі перебувають в стані поневолення, хтось страждає від міжусобних воєн, чиїсь землі плюндрують чужинці, а хтось благоденствує в мирі і в спокої насолоджується плодами своєї праці… Та всі ми, незалежно від віросповідання, єдині в одному: хтось більше, а хтось менше, але все ще віддалені від Бога, незважаючи на Його спасительну голгофську жертву.

Часто ми, споглядаючи на всю несправедливість і свавілля, що чиняться в світі, запитуємо себе, а хтось навіть дорікає Божественному Провидінню: чому Ти, Господи, допускаш таке? Спаситель вже дав на це відповідь, назвавши ниву земного життя – сферою впливу «князя світу цього». Ми ж знову запитуємо: хто дав владу дияволу на землі? Людина! Адже Господь, творячи світ для самої людини, як найвищого Свого творіння, дав їй волю обирати між добром і злом… Отже, з цього випливає, що ми самі, чинячи беззаконня, доручаємо себе під керівництво диявола…

Який же вихід з цього становища, як нам змінити хід людської історії на краще; невже це неможливо? Можливо. Згадаймо розкаяння племені ніневітян після напоумлення їх пророком Йоною. Господь тоді помилував їх. І ми теж можемо прислухатися до слів Того, Хто, подібно Йоні, який три дні перебував у китовій пащі – також три дні перебував у лоні землі – Самому Спасителю Ісусу Христу. Він дав нам оновлений Закон, що закликає любити не лише брата свого, але «ближнього», яким є зовсім чужою нам людиною. Нинішньому обивателю важко вмістити цю заповідь… Але не зазнавши акту глибокого покаяння, зміни свідомості та переосмислення свого бачення буття, ми не зможемо зростити в собі безкорисливу і жертовну любов, приклад якої нам подав Христос і Його вірні послідовники. Очевидно, що в часи кризи і війни переосмислення свого минулого і ясніше розуміння власного майбутнього людині даються набагато легше. Тому ми повинні дякувати Господу також за ці неприємні уроки та гіркі ліки.

Час Другого Пришестя невідомий нікому, навіть Сину Божому, але тільки Отцеві Небесному. Тому ми маємо бути готовими до того моменту вже сьогодні. Найкращим же способом нашої підготовки як до Другого Пришестя, так і до щоденного прийняття Спасителя під покрівлю свого дому (душі і тіла), є наше смиренне серце і всепереможна любов.

А Господь-серцевидець не є суворим і жорстоким суддею, котрий лякає нас майбутньою карою; Він – добрий і милосердний, бо посилає нам також приємні і радісні моменти вже в цьому земному житті. Такими моментами є, в тому числі, свята і урочистості, в котрих ми щоразу особливо переживаємо події священної історії.

Зокрема таким святом є Різдво Господа і Бога нашого Ісуса Христа, яке святкуємо сьогодні, коли серця і розум кожного з нас переповнює різдвяна радість. Тож, дорогі браття і сестри, радіймо приходом Спасителя у світ, прославляймо новонароджене Богонемовля, викликуймо разом з ангелами слова прославлення на небі, закликаймо на землю мир і Боже благовоління між людей.

Своїм пришестям в тілі Син Божий ознаменував початок спасительної місії для людства, яка триває й нині. Поле боротьби добра і зла, як відомо – людські серця. Тому ми з вами є не просто об’єктами процесу спасіння, але повинні стати його активними учасниками. Отже, будьмо добрими слугами Божими у ділі співтворіння оновленої в Христі людини; щоб Христос, Який прийшов обожнити пошкоджену гріхом природу, відродив кожного з нас і спочив у Своїй славі.

В цей святковий час надсилаю своє архієрейське благословення і привітання всім вірним Хмельницької єпархії, але особливо – військовослужбовцям, що відстоюють незалежність України, та їх родинам.

Хай Новонароджений Спаситель визволить всю Україну і нашу Хмельниччину від тягаря війни, дарує процвітання і злагоду; але, в першу чергу – хай допоможе нам усім переродитися в справжніх дітей Божих, подібних до невинного новонародженого Христа.

Мир і Божа благодать усім вам!

 

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ, СЛАВІМО ЙОГО!

 

РІЗДВО ХРИСТОВЕ                                                      АНТОНІЙ, МИТРОПОЛИТ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

2017-18 р.                                                                                  І КАМ’ЯНЕЦЬ ПОДІЛЬСЬКИЙ