ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО І КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО АНТОНІЯ

ВИСОКОПРЕПОДОБНИМ І ПРЕПОДОБНИМ ПАСТИРЯМ, ЧЕСНОМУ ЧЕРНЕЦТВУ ТА ВСІМ ВІРНИМ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

«Ніч минула, а день наблизився, тож відкиньмо

вчинки темряви й зодягнімось у зброю світла»

                                                                                                   (Рим.: 13-12)

Дорогі в Христі браття і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

У цей святковий день душі і серця християн переповнюються радістю від усвідомлення величі події Світлого Христового Воскресіння, що стала визначальною в історії людства. З нами святкують навіть люди, що не повною мірою усвідомлюють себе християнами, віддаючи шану нашому Спасителю, як, на їхню думку, засновнику нової релігії, так і Творцю унікальної парадигми в сфері думки і етики.

Світ, який лежить у злі і перебуває під владою князя світу цього, дуже чутливий і вразливий. Людина, полишена сам на сам з жорстокою реальністю часом відчуває страх і відчай, вбачаючи у всьому апокаліптичні прояви. Водночас, нам не варто впадати також в іншу крайність – розглядати світ, як місце райської насолоди. Бо грішна людина без Бога не здатна вибудувати ідеальне суспільство, хоча є безперервні спроби цього, а потім – тяжкі розчарування через невдачі.

Люди розчаровуються в людях. Однак ми не можемо розчаруватися в Богові, Який є невичерпним джерелом добра.

Тому, після чергової спроби змінити світ на краще, не засмучуймось, бо всьому цьому належить бути, але зодягнімось у зброю світла і продовжуймо свою працю. Адже, здавалось би, перемога зла в світі – це ще не привід скласти руки і перестати працювати. В цьому контексті апостол Павло казав: «Хто працювати не хоче, нехай той не їсть!»…

Нашій українській спільноті необхідно докласти надзвичайно багато зусиль для якісних змін в різних сферах життя. Не є винятком і духовна сфера. Відповідно до вчення Церкви, християнин, повинен бути аполітичним. Тому, дорогі мої, кожен з нас станьмо прикладом працьовитості, чесності, справедливості та жертовності, а особливо – любові до братів і сестер, які нам здаються інакшими або чужими. Бо всі ми – діти Воскреслого Бога і маємо у всьому наслідувати Христа Спасителя світу.

Тож хай світло Воскресіння Христового ніколи не згасне у наших серцях, а запалює душі та серця на добрі діла для спільного блага.

Нехай Господь утвердить в нас мир, зміцнить любов, а Його благодать нехай повсякчасно перебуває зі всіма нами!

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ПАСХА ХРИСТОВА                                                     АНТОНІЙ,

          2019 р.                                                МИТРОПОЛИТ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

        І КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ  ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ